Gyönyörű napfelkelte fogadott az Andok felett (Panka Chilében 2.)

0

Panka megérkezett Chilébe. Az induláskor az édesapja így nyilatkozott: „Elindult… Nehéz elhinni, hogy kicsi lányom egy éjszaka alatt többet repül, mint én egész életemben és messzebbre jut, mint én valaha álmodtam… De így van ez jól. A gyerekek álmodjanak jóval nagyobbat, mint szüleik.”
Most megosztjuk veled Panka első élményeit Chilében.

Az utam és a fogadtatás
Hosszú volt az út, ennek ellenére tudtam aludni a repülőn. Este 10-kor indult a gépem Rómából, így éjszaka, sötétben repültem. 6 óra az időeltolódás Magyarország és Chile között. Reggel 7-re landolt a gépem a fővárosban, Santiagoban. Gyönyörű napfelkeltét láttam a repülőről.

Mindjárt az érkezéskor meglepő kalandban volt részem. Nem tudtam, hogy Chilébe nem lehet behozni semmilyen ételt, se állati, se növényi eredetű anyagot. Nálam volt egy szendvics, amit kiszagolt a vámos kutya. Kissé bonyolult procedúrával sikerült tisztázni magamat.
A fogadó családom „Panka” feliratú transzparenssel és nagy szeretettel várt. Itt is szokás a puszival való üdvözlés, öleléssel. Még a fiúk is pusziszkodnak. A találkozást követően elvitt a családom egy magasabb helyre, ahonnan egész Santiagot be lehetett látni.

A főváros, Santiago

Chilét nyugatról végig az óceán határolja és két hegyvonulat között helyezkedik el az ország. Mivel a főváros medencében terül el, így a szmog ködként telepszik meg felette. Érdekes volt magasról látni, amint a ködből a felhőkarcolók kilátszanak.

Ahol élni fogok 2,5 hónapig
A fővárosból 3 órás autóút vezetett Talca városába. Itt élnek a vendéglátóim.
Talca Szeged nagyságú város, kb. 200.000 fő lakja. Helyi viszonylatban ez kisvárosnak számít. Itt kiszélesedik a két hegyvonulat, így lehet látni a parti részt és a hegységeket is, melyeket hó fed.
Itt a déli féltekén most tél eleje van. Az időjárás ennek ellenére tavaszias. Elég egy pulóvert hordani. Az ablakok sok helyen nyitva vannak, és áramlik be a kellemes, olykor hűvös levegő.
Az itteniek azt mondják, hogy a sok eső után szokott kellemes meleg lenni. Gyanítom, hogy lesz ennél hidegebb is.

Panka a szobájából jelentkezett be az interjú alkalmával

Első nap az iskolában
Chilében – mivel tél van – tart az iskolaszezon. A diáktársammal, Martinával együtt járok suliba.
Az egész iskola tudott az érkezésemről. Szeretettel, welcome partival fogadtak. Kicsit zavarba ejtő volt, hogy mindenki rám figyelt, ráadásul nem nagyon értettem még a beszédüket. Gyorsan és akcentussal, a „hivatalos” spanyoltól eltérően beszélnek. A „s” betűt nemigen ejtik. Nagyon sok kreált szavuk van.
Az iskola számomra meglepően laza. Tanár-diák puszi-viszonyban van egymással.
Az órák 2×40 percesek, szünet nélkül. Ezt követően tartanak pihenőt. A becsengetés nem jelenti az óra azonnali kezdését. 30 perc is eltelhet addig. Tanítási óra alatt lehet telefonozni, beszélgetni.
A pedagógus ettől függetlenül beszél az anyagról. Aki akar, az odafigyel.
Teljesen megdöbbentem, amikor az óra alatt két fiú egyszer csak felállt és arrébb tették a padjukat a terem másik felébe.

A lazaság ellenére a jegyeik jók, az hallottam. Az osztályozás egytől hétig van náluk. Kaphatnak tizedes jegyeket is, például 5,3. A 6-os és a 7-es osztályzat a legjobb.

Itt az óvodától a középiskoláig egy intézménybe járnak a gyerekek. Az alsósok, a felsősök és a középiskolások is külön épületben tanulnak. Egy osztályba 25-30 gyermek jár.

Július közepén lesz 2 hét szünetük, mint nálunk a téli szünet karácsonykor.

Egyelőre hallgatom az órákat. Van, amit értek, van, amit még nem. Jegyzetelek. Kedvenc tantárgyam a music, vagyis az énekóra. Sokkal gyakorlatiasabb, élvezhetőbb az óra, mint otthon. Mindenki kap egy hangszert – cimbalom, xilofon, stb. – és azokon mai modern zenét kell feldolgozni.

A befogadó családról
Az itteni „szüleim” 6 gyermeket nevelnek. Nagyon nyugodtak. Két házvezetőnőjük van. Mindenki nagyon kedves velem. A kisebb gyerekek is közvetlenek. Igaz, ők nem tudnak angolul, de már egy-két csúnyább kifejezésre megtanítottak.

Mindenki sportol valamit. A zenélés is része az életüknek. Az iskola 16 óra körül fejeződik be. Ezt követően mennek sportra, zeneórára. Nem nagyon láttam még őket otthon tanulni.

Később mesélek még róluk.


Ha szeretnéd első kézből követni Panka élményeit, itt iratkozhatsz fel rá »

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here